Coaching

Denken en doen

Door 14 mei 2018 No Comments

Hoogbegaafde kinderen zijn snelle en slimme denkers. Ze houden ervan om diep na te denken, te reflecteren en een onderwerp dat hun interesse heeft te doorgronden. Ze leren door te observeren en er over na te denken. Ze willen begrijpen hoe dingen in elkaar zitten en zoeken naar waarheid en wijsheid.

Het doen ligt voor hoogbegaafde kinderen vaak complexer dan het denken. Hoogbegaafde kinderen denken vaak dat als ze iets begrijpen, ze het ook meteen kunnen en raken gefrustreerd als dit niet zo blijkt te zijn. Het is nu eenmaal zo dat we sommige dingen pas leren door ze te doen. Gitaar spelen bijvoorbeeld leer je niet uit een boek, maar vooral door heel veel zelf te oefenen. We leren door ervaring en vooral ook door onze fouten. Voor hoogbegaafden is dit een uitdaging. Sommige hoogbegaafde kinderen willen pas iets doen als ze ervan overtuigd zijn dat ze het helemaal ineens perfect kunnen neerzetten.

Daarom leren we in de groepen om te ‘klunselen’: los van het resultaat en met plezier dingen doen. Ervaren en doen in plaats van denken en begrijpen.